Monday, January 5, 2009

Ditëlindja Elonës

Vogëlushja jonë Elonë,
ditëlindjen sotë feston.
Vijnë shokët, shoqet vijnë,
mbushin plot me gaz shtëpine.

Në një gojë, të gjithë thonë,
"100 Vjec u bëfsh Elonë!"

Sot dhe lulja e shqiponjës,
duket sikur i thotë Elonës,
"Ç'farë kërkon të të dhuroj,
ja, një gjethe po e shtoj!"

Si na shtohet ne blerimi,
ty Elonë tu shtoftë gëzimi!

Zgjidhe Shokun Më Të Mirë!

Beçi keçin na kish shok,
S'gjeje, jo më çamarrok.
Qysh s'i linte dy gurë tok!

Babi dashi, qorton Beçin,

"S'ke shok tjetër, ç'rri me keçin?
Ç'thotë proverbi, more bir:
"Zgjidhe shokun më të mirë!"

Ia pret Beçi, "O ba, ç'thua,

Keçi pra, më zgjodhi mua!"

Xhaxhi Enver


Xhaxhi Enver, Xhaxhi Enver,
E ke gojën me sheqer,
Me sheqer e me hurma,
Lum Partia që të ka!

Sunday, January 4, 2009

Kecat dhe Ujku

Kur Bie Shi

Mjau-mjau, mjau-mjau,
Një maçok fytyrën lau,
Gjyshja ime kur e pa,

"Do të bjerë shi," na tha.

Po Petriti vëllai im,
Që di mirë cdo mësim,

I tha gjyshes "Kur s'ka re,

Jo, nuk bie shi mbi dhe!"

Mbrëmja e qetë kur u qas,
Nëntë herë "Ki-ki-ki...."
Këndoi gjeli mbi pullaz;
Gjyshja tha "Do te bjerë shi!"

Macja le të lahet,
Prapë do të thahet,
Gjeli të kendojë,

Sa herë të dojë.

Po nuk pati re,

Po nuk vetëtiu,
Po nuk bubulliu,

S'bie shi mbi dhe!

Ylli i Vogël Lart Në Qiell

Ylli i vogël lart në qiell,
Duket porsi zjarr në pyll,

Sipër dheut, lart qëndron,
Xixa-xixa xixëllon.


Disku i diellit kur perëndon,
Nata hijen e lëshon,
Ylli veten e zbulon,
Xixa-xixa xixëllon.


Drit' e yllit kur shkëlqen,

Udhëtarit ç'i pëlqen,

Natën e errët kudo shkon,
Udhën vetëm s'e harron.


Natën djali kur shikon,
Sipër dheut, fort mendon,

Mendt' e veta ç'i habit,
Ylli i vogël se si ndrit.

O Flamur